Ook fan van de hortensia? Dan hebben we goed nieuws voor je. Want de doorbloeiende variëteiten zijn voor geen kleintje vervaard. Ze bloeien tot de eerste vorst en verrassen je op de eerste ijskoude ochtend met een laagje rijp.

Bloemen tot de kerst
Dat de hortensia’s bij de buren veel langer doorbloeien dan bij jou, heeft niets met onkunde of nalatigheid te maken. Het ligt simpelweg aan de soort. Hortensia’s zijn in verschillende groepen onder te verdelen:

‘Ouderwetse’ soorten, zoals de boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla), die op oud hout bloeien. Dat wil zeggen dat ze op knoppen bloeien die ze het jaar er voor hebben aangemaakt.
Er zijn hortensia’s die op jonge scheuten bloeien, zoals Hydrangea arborescens, waartoe ‘Annabelle’ behoort. Voor beide bovenstaande soorten geldt dat ze na zo’n twee maanden de bloeiperiode achter de rug hebben. De gedroogde bloemen die in het najaar en winter aan de plant blijven, leveren sierwaarde, maar de plant maakt geen nieuwe knoppen meer aan.
Doorbloeiende rassen zijn een unieke combinatie van beide groepen: ze bloeien zowel op oud hout als op nieuwe scheuten. Zo blijven ze knoppen produceren tot aan de eerste vorst. De bloei die rond juni begint eindigt vaak pas rond de kerstdagen.
Doorbloeiende soorten hortensia’s
Hortensia wintertuin
Niets ten nadele van de golden oldies zoals hortensia Hydrange macrophylla ‘Bodensee’ (zie foto helemaal bovenaan), die zich al heel lang hebben bewezen, maar de laatste jaren zijn nieuwe soorten gekweekt die ook eindeloos doorbloeien. Ze zijn te koop onder serie-namen als Endless Summer, Flair&Flavours, Hovaria en Magical. De Endless Summer-hortensia’s bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla ‘Bailmer’. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces. Kortom, een enorm lange bloei in allerlei prachtige tinten met aan het einde een mooie droogbloem.